O Loparu

Bogatstvo prirode, kulturna baština i mediteranska kuhinja

 

Savršenstvo prirodnih plaža i uvala smješteno na sjeverozapadu otoka Raba, udaljeno je nešto više od 10 kilometara od samog centra grada te slovi kao turistički najpopularnije naselje na otoku. Iako je na otok moguće doći pomoću trajektne linije Stinica – Mišnjak, Lopar je također povezan direktnom trajektnom linijom sa naseljem Valbiska na otoku Krku.

Ono što karakterizira Lopar kao turističku destinaciju upravo je bogatsvo i raznolikost prirodnih plaža i uvala. Na prostoru Lopara nalaze se čak 22 pješčane plaže, od kojih su najpoznatije Rajska plaža, Sahara i Livačina. Rajska plaža predstavlja pravi mali pješčani raj sa svojih gotovo dva kilometra duljine i uvelike je pomogla da ljudi iz cijelog svijeta prepoznaju Lopar i razviju turizam na ovom prostoru.

Međutim, mogu se pronaći i razne usamljene uvale, šljunčane plaže i okolni otočići, tako da Lopar predstavlja savršenu lokaciju za sve oblike kupališnog turizma.

Osim prirodne ljepote, Lopar je mjesto bogate povijesti pa se tako nude i razni kulturološki sadržaji, kao što je Loparska noć. Ova se manifestacija, kojom se nastoji očuvati tradiciju i baštinu svojih prethodnjih žitelja, održava od 2006. godine a posjetitelji mogu uživati u upoznavanju tradiciolnog načina življenja, kulturne baštiine ali i slasnih mediteranskih jela.

Također, sve su brojniji turisti koji su zainteresirani za posjet Golom otoku, na čijem je prostoru 1948. od strane jugoslavenske vlasti osnovan politički logor. Osim samih zatvorskih ćelija, također se može vidjeti i industrija zona u kojoj su zatvorenici radili za vrijeme svog boravka u logoru. Industrijska zona sastojala se od metalnog pogona, drvnog pogona i kamenog pogona, a neki od proizvoda su čak služili i za izvoz. Logor je zatvoren 1988., te je kasnije pretvoren u popularnu turističku destinaciju.

Kulturna baština, prirodno bogatstvo i bogata ponuda mediteranske gastronomije učinile su Lopar jednom od najprepoznatljivih destinacija na Jadranu.

Jeste li znali ?

Da je Sv. Marin, osnivač najstarije postojeće republike na svijetu, podrijetlom upravo iz Lopara !

Vjeruje se da je bio zanatlija, vjerojatno klesar, te je za vrijeme kršćanskih progona pobjegao sa prijateljem u Rimini. Krstio ih je sv. Gaudencije, biskup Riminija, a sv. Marin mnoge je obratio i podučavao kršćanskom životu.

Godine 301. osnovao je republiku San Marino, čiji je i zaštitnik. Također, zaštitnik je đakona, klesara ali i lažno optuženih ljudi.

Spomendan mu je 3. rujna, što je ujedno i državni praznik u San Marinu.